Historia e komikave nëpër Europë dhe në Shqipëri

Autori Portik

29/07/2021

Historia e Komikave

Komikat kanë ekzistuar që nga fundi i shekullit të 19-të, por ishte pas depresionit popullariteti i karikaturave të gazetave u zgjerua në një industri të madhe. Historia e Komikave lindi me nisjen e Superman në 1938. Krijuar nga Jerry Siegel dhe Joe Shuster, Superman është ndoshta personazhi më i njohur i librave komik deri më sot.

Suksesi i Supermenit pjellë një seri spin-offësh dhe krijoi një zhanër krejt të ri personazhesh. Me identitete sekrete, fuqi mbinjerëzore dhe veshje shumëngjyrëshe – superheronjën. Batman dhe Robin, Ëonder Ëoman, Plastic Man, Green Lantern dhe Flash ishin ndër ata që e ndoqën.
Fantazhi shkencor dhe komikët me temë perëndimore ishin disa nga stilet e reja të tregimit të historive që filluan të shfaqeshin. Zhanri adoleshent po fitonte gjithashtu interes. Një strip komik me një kokë të kuqe të quajtur Archibald “Archie” Andreës debutoi në 1941. Duke u bërë kaq popullor kompania që e krijoi atë ndryshoi emrin në Archie Comics në 1946.

Komikët me temë kafshësh dhe xhungël u drejtuan nga Ëalt Disney, duke shfaqur Mickey Mouse, Donald Duck dhe Tarzan.

Pas luftës, zhanri superhero humbi avullin, duke shënuar atë që shumë e konsiderojnë si fundin e Epokës së Artë. Vetë epoka la një shenjë të pashlyeshme në librat komikë shumë nga personazhet që mbetën të njohur 70 vjet më vonë. Superheroi i parë, Superman është ende gjallë dhe mirë në kulturën popullore sot.

Ndoshta një nga ndikimet më të rëndësishme të Epokës së Artë ishte përforcimi i komikut si një formë arti e zakonshme. Me gjuhën e vet të përcaktuar dhe konvencionet krijuese.

Po në Shqipëri?

A kane komikët ndonje sukses?
Patjeter qe po. Komiket normalisht në Shqiperi nuk kanë qendruar aq strikte dhe të rregullta si ne vendet e tjera të Europes ose të Amerikës. Por komikët Shqiptare kanë qenë pranë nesh. Tematikat qe janë perdorur me parë janë me tradicionale dhe me afer botes normale. Ne krahasim me koiket e shteteve të tjera ku është perdorur me shume fantasia.
Në Romix ju do të gjëni një shumellojshmeri komikësh ku mund të jëne te perfshira tematika nga më të ndryshme. Si për shembull: Njerezimi sot, Histori nga përditshmeria, Herojne Shqiptar qe kanë ngellur ne histori, etj.
Romix ju shumë lehtë do të gjeni veten. Kjo për arsye se autoret tanë kanë përshtatur cdo kërkes të lexuesve nëpër komikët e tyre te shkruajtura!

Komentet

Got something to share? Let's hear it.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Regjistrohu për të rejat e fundit!

Nëse preferon lajme si ky ose të ngjashme abonohu më poshtë