Llojet e miellit: Mielli i grurit

Disa nga llojet e miellit. Miell të thjeshtë quajmë miellin e grurit që është marrë nga grurë i pastruar nga çdo përbërës tjetër organik. Është përbërësi kryesor i bukës. Kjo është arsyeja që bluarja e miellit duhet të ketë cilësi të mirë në ndarjen e tij nga himet. Varësisht nga bluarja e tij kemi dhe kategori e miellit. Përqindja e miellit me proteinë e ndanë atë në miell të fortë apo të butë. Si shkallë bluarje kemi peshën e miellit të bluar që marrim nga 100 pjesë peshe gruri të pastruar. Kështu kemi miellin 55% që është për bukë të cilësisë së mirë. Bukë toste dhe bukë të thekur etj, produkte me përqindje proteine të lartë.

Llojet e miellit: Mielli tip 70%

I cili ka përqindje të ulët në hime,përdoret për bukën e zakonshme të bardhë. Ekzistojnë disa llojet e miellit të këtij tipi: i forti i buti dhe demet që nuk është gjë tjetër veç se një lloj mesatar. Dallimet kryesore të mësipërme janë që vijnë nga drithëra të ndryshme të cilat ndryshojnë nga përqindja e përmbajtjes gluten ashtu dhe në forcën e glutenës.

Llojet e miellit: Mielli tip 90%

Është i pasur në hime dhe elemente ushqyese. Ai është i përshtatshëm për bukë të zezë me vlerë të lartë ushqyese.

Llojet e miellit: Mielli tip M

Vjen nga drithëra të forta dhe zakonisht ka ngjyrë të verdhë. Nga ky miell zakonisht bëhet buka e fshatit me koren e sajë të veçantë. Ai i butë është mielli i zakonshëm për të gjitha përdorimet.

Mielli kategori P

I ashtuquajturi luks. Është mielli që vjen nga kokrra me cilësi të lartë me gluten të përforcuar për të qenë shumë i fortë.

Miell bollgur dhe miell durumi

Janë bërë nga gruri durum të vështirë me një përmbajtje të lartë gluten. Këto llojet e miellit janë përdorur për të bërë makarona, petë, kuskus dhe drithëra.

Mielli i Grahamit 

Është një miell i grurit të grirë. Është përdorur për të bërë krisur graham dhe është përdorur edhe në pjekje. Mielli i grurit mund të zëvendësohet, por cilësia do të ndryshohet.

Miell gjithpërfshirës

Është një përzierje e llojet e miellit me gluten të lartë dhe miellit me grurë të butë me gluten të ulët. Për shkak se ajo është një përzierje e të dyjave, mund të përdoret për të bërë një shumëllojshmëri. Psh: të bukës, biskotave, ëmbëlsira dhe pasta. Gjithashtu përdoret për të trashur salcën dhe si një shtresë për ushqime të skuqura.

Mielli i bukës

Përmban më shumë miell gruri të fortë dhe për këtë arsye më shumë gluten, gjë që e bën të shkëlqyeshme për të bërë bukë, veçanërisht bukë me majë.

Miell torte

Është një miell i imët gluten pak textured i bërë nga gruri i butë. Ajo ka një përmbajtje të lartë dhe përdoret për ëmbëlsira dhe pasta. Për të bërë 1 filxhan miell çaji, hiqni 2 lugë miell dhe zëvendësoni me 2 lugë miell misri.

Mielli i pjekjes

Ka më shumë grur të fortë mielli. Është një nga llojet e miellit me sasi të lartë niseshte por ka pak gluten dhe është i përshtatshëm për biskota. Zgjedhja e miellit për këto produkte bazohet më së shumti në shijen individuale, si të tortës dhe miellit të pastër. Këto mund të përdoren për të njëjtat produkte.

Për më shumë

Autori Portik
Author: Autori Portik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *